Florin Cîțu: Nu există o flexibilizare a mandatului lui Nicolae Ciucă. „Rămânem așa cum am stabilit”

Publicat: 26/10/2021, 10:50
Actualizat: 26/10/2021, 11:47

Președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, a negat, marți luarea unei decizii privind flexibilizarea mandatului premierului desemnat Nicolae Ciucă pentru formarea unui nou Guvern.

„Nu există de o flexibilizare a mandatului, nu știu despre ce întâlnie vorbiți dvs. Dacă exista o flexibilizare, se poate face doar în Biroul Politic Național. Nu a fost niciunn BPN, deci rămânem așa cum am stabilit”, a răspuns Florin Cîțu la întrebările presei privind discuțiile dintr-o întâlnire, de marți seara, cu președintele Klaus Iohannis.

„„În continuare ne uităm la opțiuni”

„În continuare ne uităm la opțiuni, ne gândim și vom continua discuțiile atât cu USR, cât și cu ceilați parlamentari din Parlamentul României pentru a vedea care sunt condițiile în care ar vota un Guvern minoritar”, a declarat Florin Cîțu.

Întrebat despre poziția PSD, care, potrivit presei, ar susține Guvernul minoritar la scchimb cu conducerea unor la ministere , Florin Cîțu a spus că, oficial, PSD nu a anunțat o schimbare de atitudine.

„Din discuțiile pe care le-a avut premierul desemnat Nicolae Ciucă cu președintele PSD Marcel Ciolacu nu a reieșit această concluzie. Oficial, către noi nu a fost transmisă această poziție nu pot să comentez, poate că sunt câteva opinii…”, a spus liderul PNL.

În continuare, el a evitat să comenteze dacă ar lua în considerare această variantă, în lipsa unei comunicări oficiale. „În acest moment avem doar mandat pentru un Guvern minoritar, PNL – UDMR, cu susținere în Parlamentul României. Fac apel din nou pe această cale la responsabilitate și la președinții celor două partide – USR și PSD – să facă ceea ce au spus până acum, că vor să avem un Guvern, că vor să fie responsabili. PNL a făcut un pas important (propunerea unui premier desemnat altul decât președintele PNL – n.r.), vreau să vedem și pasul pe care îl fac și cei de la PSD și USR. Până acum văd că rămân în aceleași poziții, cantonați în pozițiile de acum câteva săptămâni. PNL a făcut aceastămișcare, așteptăm și de la USR și PSD responsabilitate pentru a depăși acest moment”, a spus Florin Cîțu.

Nicolae Ciucă, senator PNL și ministru demis al Apărării a fost desemnat, joi, 21 octombrie, de președintele Klaus Iohannis să formeze un nou Guvern, după eșecul lui Dacian Cioloș, primul premier desemnat, ca urmare a demiterii Guvernului Cîțu în Parlament.

Mandatul PNL pentru Nicolae Ciucă este formarea unui Gvern minoritar, formt din PNL, cu susținerea UDMR. Florin Cîțu a declarat, luni, că responsabilitatea pentru a depăși criza politică din România este la USR și PSD, care nu au niciun argument să nu voteze Guvernul minoritar propus de premierul desemnat Nicolae Ciucă.

Potrivit unor surse politice din conducerea PNL citate de Adevărul, preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat pe Nicolae Ciucă (premier desemnat) şi Florin Cîţu (premier demis), luni  seară, la o discuţie despre viitorul guvernării, în condiţiile în care negocierile cu PSD şi USR sunt în impas.

Nicolae Ciucă are termen de zece zile de la desemnare pentru a propune o echipă pentru noul Cabinet și un program de guvernare, care au nevoie de votul majorității plenului reunit – respectiv 234 de voturi, pentru a trece și a fi învestit.

„Eu, personal, și PNL vom depune toate eforturile pentru a fi acest Guvern învestit, un Guvern condus de Nicolae Ciucă, este nevoie de Guvern în aceste momente în România, și vom vedea care sunt acele puncte cu USR și PSD în Parlamentul României ca să putem să trecem peste această perioadă”, a spus Florin Cîțu. „Dacă nu, înseamnă că doar sabotează aceste discuții și vor să mergem la anticipate”, a spus Florin Cîțu, detaliind că Guvernul a gestionat „excelent” situația economică a țării.

În caz contrar, șeful statului poate declanșa procedura de dizolvare a Parlamentului și implicit organizarea de alegeri anticipate.

Întrebat dacă există o ruptură între el și cu președintele Klaus Iohannis, Florin Cîțu a răspuns: „Niciodată. PNL are un parteneriat puternic cu Klaus Iohannis, PNL împreună cu mine.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Alertă roșie în Italia, unde doi vulcani au erupt în același timp. Măsura de urgență...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Cum a ajuns un bărbat din Olanda să aibă 1.000 de copii cu sute de...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
S-a pozat în costum de baie, dar toți au CRITICAT-O că s-a îngrășat mult! Mesajul...
Vremea 8 iulie - 5 august 2024. Val de aer tropical în Luna lui Cuptor....
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Decizia luată de soțul Ilenei Stana Ionescu: Va fi incinerată. Cu ce explicații vine acesta:...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Euro 2024: Germania îl convoacă pe ambasadorul Turciei. Disputa privind salutul lupului ia amploare
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Vestea dimineții despre Corina Chiriac. Marea artistă a....
Așa sunt păcăliți românii. Ce se ascunde în spatele cosmeticelor BIO
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Maria Constantin, despre momentul când Marcel Toader a extras abuziv sume mari din contul Gabrielei...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Emisiile de gaze cu efect de seră eliberate de transportul aerian, majorate cu 25%
×